De Moord op Albert I
Pitch/motivatie bij de documentaire die wijlen Sophie Weemaes wilde maken over "de moord op koning Albert I":
 
Ondanks het vrij recente boek De Val van Albert I van Jacques Noterman (2004) staat de dood van koning Albert I in Marche-les-Dames nog steeds geboekstaafd als ‘een ongeval’. Met behulp van verschillende vormen van multimedia willen wij overgaan tot een ‘virtuele reconstructie van de feiten’, waaruit zonneklaar blijkt dat ‘het ongeval’ in werkelijkheid ‘een moord’ moet zijn geweest. Maar door wie werd de koning dan vermoord? Waarom werd hij vermoord? En bovenal… waarom blijven het koningshuis en de officiële instanties driekwart eeuw na de feiten nog steeds hardnekkig vasthouden aan de onmogelijke thesis van ‘een ongeval’?

Deze vragen proberen we te beantwoorden door de piste te volgen van een moordcomplot, uitgevoerd door de nazi’s maar beraamd door de Rex beweging van Leon Degrelle, die in België een autoritair regime aan de macht wilde brengen met Leopold III als staatshoofd.

Een fascistisch complot met Albert I als target behoorde zeer wel tot de mogelijkheden: de nazi’s hadden een motief – Albert I zou zich mogelijk verzet hebben tegen de herbewaping van Duitsland – en ‘de Ridder-Koning’ zou op een zwarte lijst gestaan hebben, samen met onder meer kanselier Dolfuss van Oostenrijk en koning Alexander van Joegoslavië. Zij werden allebei in de loop van 1934 het slachtoffer van een politieke aanslag.

Degrelle kreeg in 1936 van Adolf Hitler niet minder dan 100.000 rijksmarken. Het geld zou bestemd geweest zijn voor pers- en propagandadoeleinden, maar het kon ook een staatsgreep financieren… Of was het een beloning voor ‘bewezen diensten’?

Een geheim agent van de nazi’s had ongetwijfeld de gelegenheid om ‘de Ridder-Koning’ uit de weg te ruimen, bijvoorbeeld in het paleis van Laken, om daarna een val van de rotsen in scène te zetten. Zo valt de rol van graaf Xavier de Grunne in het hele dossier op zijn minst dubieus te noemen. De Grunne was niet alleen een intieme vriend van koning Albert, maar ook voorzitter van de Belgische Alpenclub. Als senator van Rex verklaarde hij dat zijn partij van 1933 tot 1936  ruim 19 miljoen Belgische frank kreeg uit Italië; de eerste fondsen werden door koeriers van Mussolini overhandigd in zijn kasteel van Oppem – men kan zich afvragen waar al dat geld moest voor dienen.

Dat koning Albert omkwam als gevolg van een ongeval is geen historisch feit, maar een historische fictie – en dat zullen wij in deze documentaire aantonen. Het hoe en waarom kan evenwel alleen begrepen worden in de typisch Belgische context van de jaren dertig. Dat ‘men’ tot op de dag van vandaag hardnekkig vasthoudt aan de officiële thesis van ‘een ongeval’ heeft dan weer alles te maken met de Belgische geschiedenis van de afgelopen honderd jaar, waarin het voortbestaan van dit kleine koninkrijk regelmatig in vraag werd gesteld. Het dossier van ‘De Val op Albert I’ – deze andere Koningskwestie – wordt op die manier een verhaal dat symbool staat voor ‘honderd jaar België’. To be or not to be, inderdaad…

In de documentaire zullen we de rode draad volgen, die vertrekt bij de frontsoldaten van de IJzer en de Vlaamse activisten, en die in de jaren dertig tot een monsterverbond zal leiden tussen de fascistische Waalse Rex beweging en de Vlaamsnationalistische VNV. In 1936 mondde deze toch wel ongewone ‘Belgische coalitie’ uit in een poging tot staatsgreep, die slechts op het nippertje kon afgewend worden.

De coupplegers raakten tijdens de oorlog verspreid over beide kampen: zo stortte Rex leider Leon Degrelle zich in de collaboratie, maar ging Rex senator de Grunne aan het hoofd staan van een monarchistische verzetsbeweging. Reserve-kolonel van de Rijkswacht Georges Vigneron, ooit chef van de paramilitaire militie van Rex en als dusdanig stevig betrokken bij de couppoging van 1936, legde trouwens hetzelfde traject af. Diverse extreem rechtse krachten vonden elkaar na de oorlog evenwel opnieuw terug in leopoldistische groeperingen tijdens de Koningskwestie of in anticommunistische stay-behind netwerken als Gladio. Ze waren verantwoordelijk voor de moord op de communistische voorman Julien Lahaut en werden zelfs in verband gebracht met de aanslagen van de Bende van Nijvel.

Een wilde en wat paranoïde complot-theorie? Google ‘Rex + Degrelle + Illuminati’ en je vindt op Google een massa filmpjes terug waarbij de voorman van Rex in verband wordt gebracht met het geheim genootschap van de Illuminati dat ‘een Nieuwe Wereldorde’ tot stand probeert te brengen, en bij het grote publiek bekend werd door Het Bernini Complot van Dan Brown…

Sophie Weemaes
 

Cover for 'De Moord op Albert I'

 

 
Price: $24.95 USD
By MoordSpel Collectief
Published by De Scriptomanen
Words: 8,585 (approximate)
Language: Dutch
ISBN: 9781301779970De feiten rond het dodelijke ongeval van koning Albert I, in Marche-les-Dames, worden al sinds 1934 betwist. Heeft de koning zelfmoord gepleegd? Werd hij het slachtoffer van een passioneel drama? Van een politiek complot? Van een onevenwichtige? En werd er een ongeval geënsceneerd om de ware feiten te verhullen? Een moordspel op de "crime scene" zelf of in een locatie naar keuze, als moorddiner.


 

Auteur Patrick Bernauw die over het onderwerp o.a. de historische thriller "Het Illuminati Complot" publiceerde, doet samen met een aantal detectives of detective-teams een poging om tot een reconstructie te komen van de gebeurtenissen van 17 februari 1934. En we doen dat bij voorkeur op de "crime scene" zelf: Marche-les-Dames – al kan het ook in het kader van, bijvoorbeeld, een moorddiner in je favoriete restaurant.
Met het Proces-Verbaal van het Parket van Namen als uitgangspunt, en op diverse plekken die een rol spelen in deze vreemde geschiedenis, krijgen de detectives of detective teams telkens de keuze tussen drie mogelijke vragen… en dus ook drie mogelijke antwoorden. De beste vragen (en dus ook de beste antwoorden) leveren de meeste punten op. Wie iedere keer de juiste keuze maakt, ontdekt vanzelf of Albert I vermoord werd, en in dat geval: door wie en waarom!

 

Available ebook reading formats

Single purchase gains access to all formats. How to download ebooks to e-reading devices and apps.
FormatFull BookSample First 40%
Online Reading (HTML, good for sampling in web browser)BuyView sample
Kindle (.mobi for Kindle devices and Kindle apps)BuyDownload sample
Epub (Apple iPad/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo, and most e-reading apps including Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions, others)BuyDownload sample
PDF (good for reading on PC, or for home printing)BuyNo sample available
RTF (readable on most word processors)BuyNo sample available
LRF (Use only for older model Sony Readers that don't support .epub)BuyDownload sample
Palm Doc (PDB) (for Palm reading devices)BuyDownload sample
Plain Text (download) (flexible, but lacks much formatting)BuyNo sample available
Plain Text (view) (viewable as web page)BuyNo sample available

Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie