Antwerpen: Brabo en Antigoon
Lang geleden, toen de reuzen Gallië binnen vielen, vestigde een van hen – Druwoon Antigoon – zich op de plek die later ‘Antwerpen’ genoemd zou worden. Antigoon was een kanjer van wel 18 voet hoog, met ongelooflijk grote voeten. Aan de oever van de Schelde liet de reus een kasteel bouwen. Nu kon hij tol eisen van de schippers die de stroom op- en afvoeren. De helft van hun vracht, bijvoorbeeld. Met een enkele houw van zijn reusachtig slagzwaard hakte Druwoon Antigoon de rechterhand af van iedere schipper die geen tolgeld wilde betalen.


Veldheer Silvius Brabo, een vriend van Julius Caesar, daagde de reus uit voor een duel. Na een lange strijd lag het monster dood aan zijn voeten. Brabo hakte Antigoon het hoofd af en daarna de rechterhand, die hij met al zijn kracht tot over de Schelde wierp, terwijl hij uitriep: ‘Tot op de plek waar de hand valt, zal deze streek Brabant heten!’

Zo kwam niet alleen Brabant aan zijn naam, maar ook de plaats waar de reus Antigoon werd geveld, die sindsdien ‘Handwerpen’ werd genoemd. En Silvius Brabo? Hij keerde niet zo lang nadien terug naar Rome, waar hij samen met Julius Caesar werd vermoord.

Sommigen geloven dat het verhaal van Brabo en Antigoon slechts een legende is die in de zestiende eeuw verzonnen werd, maar toen de beroemde schilder Albrecht Dürer de stad bezocht, schreef hij in zijn dagboek dat hij daar verschillende beenderen van de reus gezien had: een dijbeen dat wel 4,5 voet groot was en schouderbladen die breder waren dan de rug van een Antwerpse ambachtsman.

Het verhaal van Brabo en Antigoon leeft nog voort in het wapenschild van de stad en in een reuzenlied dat in heel Vlaanderen gezongen wordt:Al wie daar zegt


de reus die komt,


de reus die komt,


zij liegen erom.


Keere weerom, reuske, reuske,


Keere weerom,


Reuzegom!

Dit verhaal komt uiteraard ook aan bod in ons stadsspel te Antwerpen: De 13 Werken van Lange Wapper. Dit city game kan helemaal voor u georganiseerd worden en gespeeld met een spelleider door ons ter beschikking gesteld (zie: http://www.stadsspel.be/) - of u organiseert het zelf met een handig doe-het-zelf pakket

Maar u vindt het verhaal ook in:

Price: $9.99 USD

Het iPad van Lange Wapper

Cover for 'Het iPad van Lange Wapper'
By Mysterieus België
Published by De Scriptomanen
Words: 6,672 (approximate)
Language: Dutch
ISBN: 9781301358236 

Dit is het scenario voor een stadswandeling of een stadsspel in Antwerpen, dat zich op diverse manieren laat gebruiken. Zo kunt u deze stadswandeling in uw eentje of met een beperkt gezelschap doen, en daarbij de aanwijzingen in dit ebook volgen. Idem dito voor het stadsspel, waarbij u binnen uw beperkte groepje de vragen probeert te beantwoorden en de opdrachten tot een goed einde brengt.

 

U kunt ook optreden als verteller en animator van een stadswandeling, voor een grotere groep personen, en daarbij de verhalen in dit ebook gebruiken. Of u kunt optreden als spelleider, een grote groep verdelen in teams, en deze teams het tegen elkaar laten opnemen. In uw rol van spelleider/animator kunt u uiteraard ook fungeren als Opperste Jury voor mogelijke artistiek hoogstaande, cultureel correcte en dramatisch verantwoorde acts. De antwoorden op de vragen vindt u helemaal achteraan in dit ebook.

U stelt dus zelf, à la carte, uw stadswandeling of stadsspel samen, aan de hand van dit draaiboek. De tijdsaanduidingen die wij daarbij geven, zijn hoogst approximatief en berekend op een gemiddelde van drie uur. Het stadsspel kan makkelijk binnen de drie uur gespeeld worden, maar als u dat wil, kunt u er ook langer over doen. De stadswandeling kan makkelijk binnen de 2 uur gedaan worden, inclusief de vertellingen onderweg.


Available ebook reading formats Single purchase gains access to all formats. 
How to download ebooks to e-reading devices and apps.
FormatFull BookSample First 35%
Online Reading (HTML, good for sampling in web browser)BuyView sample
Kindle (.mobi for Kindle devices and Kindle apps)BuyDownload sample
Epub (Apple iPad/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo, and most e-reading apps including Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions, others)BuyDownload sample
PDF (good for reading on PC, or for home printing)BuyNo sample available
RTF (readable on most word processors)BuyNo sample available
LRF (Use only for older model Sony Readers that don't support .epub)BuyDownload sample
Palm Doc (PDB) (for Palm reading devices)BuyDownload sample
Plain Text (download) (flexible, but lacks much formatting)BuyNo sample available
Plain Text (view) (viewable as web page)BuyNo sample available


Reacties

Historisch fijne wandeling. We hebben niet de volledige tocht gedaan, maar gecombineerd met een culinaire wandeling (+ veel terrasjes). Wel leuk om inspiratie uit te halen!

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie