Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
16.12.08

Brugge: het Minnewater (en twee andere mysteries)

 

 

 Soms geeft een medium uit hogere sferen je al eens een onvolledige boodschap door. In deze tekst, neergeschreven in automatisch schrift, zit bijvoorbeeld een plein verborgen. Slaag jij erin het terug te vinden?
Minna woonde met haar oude vader in een klein vissershutje langs de Reie. Een leven lang had hij de woeste ateren van de Noordzee bevaren. Hij leefde van de karige vis n de Reie en droomde van een onge kerel die zijn boot weer zou bemannen. Eigenlijk dacht de vader van Minna aan een vent als Horneck, die de zoon was van ee visser - maar Minna was stapelverliefd op de jonge boer Stromberg. 'Een boer is geen geschikte partij voor de dochter van een visser,' zei haar vader. En dus ontmoette Minna haar geliefde in het geheim aan de oevers van de Reie, waar ze wekropen in het riet.
Er brak een oorlog uit. De vissers bleven thuis, maar de boeren trokken ten strijde. Minn's vader zag zijn kans schoon: 'Binnen drie dgen trouw jij met Horneck,' spak hij. Minna huilde twee dagen en nachten en op de derde dag vluchtte ze de duinen in. Van 's ochtends tot 's avonds liep ze door heide en bossen tot ze uitgeput neerviel aan de oever van e Reie, waar ze wegkroop in het riet. Toen Stromberg na een week verloren strijd naar huis terugkeerde, hoorde hij dat zijn meisje spoorloos was verdwenen. Hij ging naar haar o zoek en vond haar op hun geheime pekje. En Minna stierf de nacht in de armen van haar geliefde.
De zon kwam op en Stromberg werp een dam op in de Reie, zodat al het water naar zee afvloeide en de vissers in de modder stroomafwaarts alleen nog vissen vonden die wanhopig hapten naar lucht. In de droge bedding groef Stromberg een graf voor Mina. Hij dekte haar toe met een mantel van waterlelies. Een volle nacht waakte hij bij haar en daarna gaf hij het water weer zijn vrije loop. Al gauw weerspiegelde het graf van zijn dode liefde de hemelsblauwe lucht. Toen rolde Stromberg een zware zwarte steen naar de oever en hakte hij daarin de letters: M-I-N-N-A-W-A-T-E-RSlaag jij erin het gedicht van Guido Gezelle over Brugge aan te vullen?

't Is wonder hoe de Brugse stad
bijna heel 't Heilig Land bevat:
hier heet een kerk . . . . . . . . .
of . . . . . . . . of Bethlehem,
. . . . . . . . . ligt niet ver van daar,
. . . . . . . ziet men nog voorwaar,
en . . . . met zijn oud convent
was eertijds heel de stad bekend.
Van aan . . . . . . . . hoog bekroond
alwaar de Carmelieter woont
tot op de . . . . waar 't Heilig Bloed
. . . . . . . . . . . . herdenken doet,
brengt Brugge, 't zij van welke kant
gedachten bij van 't Heilig Land.

Er zit een plaats verborgen in dit recept voor het maken van Wassen Poppen des Doods:

Ze zijn tenminste 6 centimeter groot en bestaan uit:
- 2 nagels, afgeknipt van vinger of teen;
- 4 haarlokken;
- 1 kledingstukje van de te treffen persoon;
- 4 hosties, gewijd.


Klik op de titel voor een stadsspel én meer mysteries in De Spoken van Brugge.

Je vindt de Oplossingen van bovenstaande Opdrachten op onze Squidoo Ludieke 'KWIS 'T HET Quiz Pagina.

Geen opmerkingen: