Podcast Mysterieus België

De schatten van Mespelare



Een tijdje geleden kreeg Patrick Bernauw een artikel van een anonieme heemkundige toegestuurd door een luisteraar van de podcast Mysterieus België. Het handelde over de Gouden Wieg, een legendarische schat die ooit begraven zou zijn in het dorpje Mespelare, gelegen tussen Aalst en Dendermonde, in de schaduw van de kerktoren. Er zat ook een exemplaar bij van een Vlaams Filmpje – een kort verhaal voor de jeugd – over deze Gouden Wieg, geschreven door Jef Scheirs, in 1931: 't Geheim van den Toren. Volgens de heemkundige was de legendarische schat niet van goud en zilver, maar ging het om heel iets anders… En zou de streekschrijver Jef Scheirs in cryptische bewoordingen een tipje van de sluier opgelicht hebben in zijn verhaal. 

Welke merkwaardige schat, afkomstig uit de kluizen van het beroemde klooster van Affligem, werd in 845 verstopt in Mespelare? Om daar exact 1000 jaar later opgegraven te worden door ene Eugène De Smet? En wat is er daarna mee gebeurd? Werd zij inderdaad overgebracht naar het Kasteel van Boechout, bij de beruchte Duivelsputten, die tot de Franse Revolutie eigendom van de paters van Affligem waren geweest? En in de jaren 30 van de vorige eeuw opnieuw tot het domein van de abdij gingen behoren? 

Soundscapes: naami.bandcamp.com. Montage: Antoine Derksen. Patrick Bernauw schreef eerder al over de mysteries van deze streek het boek Van Galgenberg tot Duivelsput. Fotomateriaal en meer info op: https://www.bernauw.com/2022/01/welke-schatten-gingen-verloren-in.html

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

05. De moord op koning Albert