Het Geslacht van de Engel - nieuw boek Patrick Bernauw over de Engelen van Mons


De eerste grote slag van de Grote Oorlog vond plaats bij Mons, in september 1914. Het volledige Engelse expeditieleger stond op het punt uitgeroeid te worden door een Duitse overmacht die drie keer zo sterk was. Om het moreel van de troepen – en aan het thuisfront – hoog te houden, schreef de Britse auteur van fantastische literatuur Arthur Machen een verhaal in de vorm van een artikel, dat hij publiceerde in de krant. Aan de zijde van de Britse soldaten zouden de spookachtige boogschutters van de Slag bij Azincourt in 1415 opgedoken zijn. Toen de Britten erin slaagden aan de Duitse wurggreep te ontsnappen en zich terugtrokken achter de Marne, ontstond het gerucht dat zij daarbij geholpen werden door ‘de engelen van Mons’… en één van de grootste mythen van de Grote Oorlog was geboren.

Tot op de dag van vandaag blijft de ware aard van de Engelen van Mons een mysterie: werden zij in het leven geroepen door de overspannen verbeelding van soldaten die leden aan shell shock… of waren zij het product van geheime (propaganda-)diensten? Patrick Bernauw schreef al eerder een boek over De Engel van Mons (Afijn, 2002), maar kon toen nog geen min of meer sluitend antwoord geven op een aantal vragen. Dat is nu wel mogelijk, met deze magisch-realistische en ‘historische faction thriller’, waarin exact 100 jaar na de gebeurtenissen bij Mons de grenzen van waarheid en leugen, geschiedenis en mythe, feiten en fictie worden verkend.

Het boek Het Geslacht van de Engel wordt een eerste keer voorgesteld op zaterdag 15 maart om 17 uur, in het kader van het evenement Een Literaire Maeltydt in Aalst, georganiseerd door vzw de Scriptomanen. Graag een berichtje als u er bij wil zijn. Dat kan via info@inter-actief.be of op de Facebook-pagina Een Literaire MaeltydtHet boek kost 18,95 euro, maar wie vooraf intekent, kan het op zaterdag 15 maart ophalen aan 18 euro, gesigneerd door de auteur, samen met een uniek 'black-out poetry object' (= een stiftgedicht in een cassette of cd-houder) of een dito poster (A4).

Mons zal ongetwijfeld ook een rol spelen in de manifestaties waarin de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Vooral in het Angelsaksische taalgebied zijn ‘the Angels of Mons’ een begrip. In 2015 wordt Mons bovendien de culturele hoofdstad van Europa. Van het verhaal van de Engelen van Mons bestaat ook een ‘mystery city game’ in het Nederlands, Frans en Engels, dat gespeeld kan worden met een fotoboek of als GPS-spel.   


Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie