Affligem: De Hopduvel ontduveld

Hopdag 7 september, met vertelwandeling In het spoor van de Hopduvel,D’r woonde hier eens een meiske en die was ‘s nachts bevallen, en de volgende morgend kwam er een oud kwezelke langs, geheel in ‘t zwart gekleed, maar met sneeuwwitte haren… en die had een dik zwart boek onder de arm, met alleen maar witte onbeschreven bladzijden in.
‘Kijk,’ zei het kwezelke, ‘in dit boek kunt ge het levensverhaal van uw kindeke schrijven. Maak er maar een lang en schoon verhaal van!’ – En ze legde het aan de wieg van dat kindeke.
In die tijd waren er nog echte heksen in Affligem – op 31 oktober, Allerheiligenavond, kwamen die altijd samen op de Galgenberg, bij de Duivelsput, om daar met Satan in hun midden de Sabbat te  vieren. En als zo een heks iemand kwaad wilde doen, dan liet ze bij die mens iets achter: een zwarte paraplu, of een dik zwart boek met onbeschreven bladzijden.
Maar toen de moeder het boek open deed, zag ze dat er die nacht toch iets in geschreven was… Nochtans was zij geheel alleen samen met haar borelingkske in die kamer geweest, en met niemand anders in de geburen… aangezien de vader van het kind haar laten zitten had.
Het arme meiske kon niet lezen, maar ze hoorde het haar kindje kraaien…


Y’ai!
Ng’ngah Yog-Sothoth!
H’ee-l’ greb f’ai’ throdog!
u aah!
Ogthrod ai’f geb’lee’h Cthulhu!
‘n Gah’ng ai’Y Zhro!... Hopduvel!

Altijd weer diezelfde vreemde woorden… Y’ai!
En het meiske begreep maar al te goed dat het de Hopduvel was die in haar borelingske was gevaren.
‘Zo ik van u was,’ zei de dokter, ‘ik zou toch een keer naar Affligem gaan. Ik versta er mij niet van en het kan geen kwaad! Ga een keer bij de paters langs, neem dat boek mee, en ook iets dat uw kindeke op zich heeft gehad… een slaapkleed of eender wat… of een doek!’
Allez, een week later of zo decideren ze zich om ‘s anderendaags naar Affligem te gaan: dat meiske en haar broer. Maar ze hadden precies moeite om daar te geraken – nu eens kreeg den ene het op zijn asem, dan weer de andere… En zo erg dat ze er moesten bij gaan zitten hé!
En ondertussen kraaide dat kindeke maar al die vreemde woorden…
Van Yog-Sothoth en Cthulhu, Y’ai!
En altijd was er alleen maar dat ene woord dat ze verstonden: ‘Hopduvel!’
‘t Was al ver in de achternoen voordat ze bij de paters geraakten met dat kindeke in zijn witte doek… En toen hebben de paters die witte doek over dat zwarte boek gelegd en zijn ze gaan lezen en lezen… En zingen deden ze ook!… En ondertussen kraaide dat kindeke maar van Yog-Sothoth en Cthulhu, Y’ai!...
Maar ineens… zie!... begon die doek me daar toch wel te stinken en te roken, zeker? En in de sneeuwwitte stof tekenden zich almeteens pekzwarte letters af… Y’ai! Ng’ngah!...
En de bladzijden van dat zwarte boek waren weer zo wit en onbeschreven…
En dat kindeke zweeg, en het heeft daarna nooit meer vreemde woorden gekraaid.
En de doek waarin zich de toverwoorden van de Hopduvel hadden gebrand, is in het klooster van Affligem gebleven. Maar het zwarte boek met de witte bladzijden heeft het meiske voor haar kindeke meegenomen, en het heeft er een lang en schoon levensverhaal in geschreven.
Y’ai!Meer van deze verhalen:

Gratis downloads "klankwandeling" In het spoor van de Hopduvel:
Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie