Podcast Mysterieus België

Antwerpen: Lange Wapper en de vier vrijers



Op de huidige Groenplaats - in vroeger eeuwen een akelig kerkhof - en waar nu het standbeeld van Rubens staat, verhief zich nog niet zo lang geleden een groot stenen kruis, zwart van ouderdom en met mos begroeid. Vooral tijdens winteravonden, bij volle maan, zouden er doorzichtige schimmen ronddwalen.

In die buurt woonde een meisje dat er niet minder dan vier vrijers tegelijk op nahield. Lange Wapper besloot hen eens duchtig te grazen te nemen. Op een avond nam hij de gedaante van het meisje aan en stelde hij haar eerste vrijer voor zijn liefde voor haar te bewijzen door op het kruis van het kerkhof te klimmen en daar te blijven zitten tot zijn geliefde hem zou bevrijden. Daarna stelde Lange Wapper, nog steeds in de gedaante van het meisje, de tweede vrijer voor aan de voet van het kruis in een doodskist te gaan liggen. De derde moest drie keer kloppen op de kist en de vierde moest een ketting nemen en drie maal rond het kruis lopen, terwijl hij de ketting achter zich aansleepte.

Enkele uren later stormde de vierde vrijer doodsbleek het huis van zijn geliefde binnen. Op het kerkhof had hij immers drie lijken gevonden! De eerste jongen was namelijk van schrik van het kruis gevallen toen hij de tweede in de doodskist zag kruipen, en de derde bezweek toen hij met de twee lijken naast zich iemand met een slepende ketting hoorde naderen. Het verhaal van de vierde vrijer greep het meisje zo aan dat ze flauw viel. De jongen zelf sprong wanhopig in de Schelde en verdronk.



Deze Content heeft een Adobe Flash Player versie 8.0.0 of hoger nodig. Verkrijg Flash



Met Jan Zonder Vrees door Antwerpen is een stadsspel waarin ook Lange Wapper en andere Antwerpse kwelgeesten een prominente rol spelen.

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Urban Legends in Mysterieus België

05. De moord op koning Albert