Podcast Mysterieus België

Beselare: het Heksendorp



Beselare, een dorpje tussen Ieper en Menen, is een heus heksendorp. Op ieder onpaar jaar, op de laatste zondag van juli, trekt er dan ook nog steeds een heuse heksenstoet door het dorp.

Omstreeks 1700 overleed Dokke van Beke. Niemand durfde de pastoor te halen om haar tijdens haar laatste uren bij te staan. Aan haar bed zat immers een zwarte geit. Toen een handvol buren toch de moed vond om haar huisje te betreden, vond men de heks dood op haar bed, het hoofd achterstevoren op haar lichaam. De Duivel had haar de nek omgedraaid. Iemand maakte een kruisteken en nam de muts van Dokke van haar hoofd. Toen vloog de Duivel sissend onder de muts vandaan, een ondraaglijke stank van solfer en brandend pek achterlatend.

De meest beruchte heks van Beselare was echter Jozefa Bubbels, korweg 'Sefa' genaamd. 'Het was de laatste zondag van juli 1750, ik herinner het mij nog als de dag van gisteren,' vertelde een ooggetuige over haar begrafenis. 'De lucht zat vol zware donderwolken, maar dat belette niet dat het dorp zwart liep van 't volk toen men Sefa ging begraven. De grote zware kist werd op de wagen geschoven en de koetsier van 't kasteel, in vol ornaat, mende het paard dat een rouwkleed droeg en het wapenschild van de markies. Achter de kar aan liepen alle heksen van Beselare naar het kerkhof toe, waar de kist werd neegelaten in een gapende put. Maar de koorden braken en de kist viel in de put, en toen kraakte de donder en een bliksemflits knetterde recht in 't Steenuilbos, waar het huisje van Sefa stond. En in een handomdraai stond alles daar in lichterlaaie en vlogen de verschrikte steenuilen krassend weg. En ze zijn hier nooit teruggekeerd...'

Nog tot in 1905 werd in Beselare ook een Vliegende Geit waargenomen. Eerst hoorde je bij de Keiberg dan een klagend geblaat, dat nu eens dichterbij klonk, dan weer verder op. Dat duurde zo dagenlang. De bewoners van de omliggende dorpen werden op de hoogte gebracht en liepen 's avonds de velden in om uit te kijken naar de Vliegende Geit. Men haalde er politie en rijkswacht bij om de velden, die net bezaaid waren, te beschermen. Enkele dagen later heeft men toen een zeldzame vogel geschoten, en toen was het uit met dat geblaat.  




Luister hier naar
: Volle Maan (gratis download)

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

05. De moord op koning Albert