Sint-Godelieveprocessie Gistel
Dit jaar gaat de processie door op 10 juli 2011 om 16 uur.
Een adellijk meisje op gruwelijke wijze – door wurging –vermoord ! Geen passionele liefdesmoord, geen politieke moord, geen moord na een echtelijke twist, geen ongeval, geen … De precieze omstandigheden zullen wel altijd gehuld blijven in de nevelen der geschiedenis!
Men zegge en schrijve 1070. Zo lang geleden al en toch spreekt deze tragische gebeurtenis nog altijd tot de verbeelding. De processie is daarvan een getuigenis. Met historische zekerheid gaat ze al uit sinds 1459.
Laat je dus als pelgrim meevoeren – een eeuwenoude traditie volgend – naar de duistere middeleeuwen, waar het allemaal begon. De processie geeft een beeld van het leven van Godelieve, vanaf haar jeugd in het Franse Wierre-Effroy, over haar mislukte huwelijk met de Gistelse heer Bertolf, naar haar brutale marteldood. Meteen schetst de processie een duidelijk sfeerbeeld van de tijd waarin Godelieve leefde.
Het leven van Godelieve moet op haar tijdgenoten een sterke indruk hebben gemaakt, zodat het uitsteeg boven het fait divers. In 1084 – 14 jaar na haar dood – werd Godelieve heilig verklaard en dus als voorbeeld gesteld voor de komende eeuwen.
Zo’n oud verhaal werd doorheen de eeuwen uiteraard aangedikt, zodat het moeilijk is waarheid van fictie te scheiden. Geschiedenis en legende vind je dus in deze processie naast elkaar.
Wat maakt Godelieve het gedenken en een processie waard, vraagt de kritische moderne mens zich af. Het antwoord is simpel: zij was een Queen of Hearts, die de harten had gewonnen van haar tijdgenoten. Die waren in de ban van haar engagement voor de verschoppelingen der aarde en in haar persoonlijk leven van haar complete zelfverloochening.
De processie trekt jaarlijks door het centrum van Gistel. De abdij  'Ten Putte', eveneens in Gistel vormt een onlosmakelijk deel met haar verering.Een toeristisch treintje (gratis) verbindt in de namiddag (vanaf 14 uur) de O.L.V.-Hemelvaartkerk met haar relikwieën met de Abdij Ten Putte, waar je het vernieuwde Godelievemuseum kunt bezoeken.
Vertrekplaatsen :
- parking Abdij Ten Putte Abdijstraat 84 Gistel
- parking naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Kerkstraat Gistel centrum
VERTREKUREN  ONZE-LIEVE-VROUWEKERK (richting abdij)
VERTREKUREN ABDIJ TEN PUTTE (richting kerk)
13.45 00 UUR 14.15 UUR 15.15 UUR 17.45 UUR 18.15 UUR 18.35 UUR 20.30 UUR

Sint-Godelieveprocessie Gistel


Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie