Gentse Feesten 2011: Volledig Programma Mysterieus België

Moordspel / Stadsspel: De Geheimen van Gent
Tickets Uitbureau: hier!

Volgens auteur Patrick Bernauw en acteur Anton Cogen staat het vast: de laureaat van de Nobelprijs Literatuur 1911 Maurice Maeterlinck zat achter de roof van de Rechtvaardige Rechters. Hij heeft bij testament laten vastleggen dat het paneel pas 100 jaar na zijn hoge onderscheiding aan Gent mocht worden teruggegeven. Maar alleen aan wie het verdient...

Slaag jij er als individuele detective, in een detective-duo of met jouw hele detective-team in "De Geheimen van Gent" te ontsluieren en de meest uiteenlopende opdrachten tot een goed einde te brengen? Zoals bijvoorbeeld ook het oplossen van de moord op Brocante Julos, twintig jaar geleden, die alles met het mysterie van de verdwenen Rechters te maken heeft?

Ga jij dan ten slotte ook aan de haal met het al 77 jaar spoorloze paneel van de Rechtvaardige Rechters? Let wel, dit mag je heel letterlijk nemen... want kort na de Gentse Feesten 2011 zal de enige echte winnaar van dit moordspel-stadsspel bekend gemaakt worden... en deze detective (of dit detective-team) zal inderdaad het paneel de Rechtvaardige Rechters in ontvangst mogen nemen (anderhalve op een halve meter, zoals de kenners weten).In het moordspel-stadsspel "De Geheimen van Gent" werd de Theatrale StadsWandeling "Het Maeterlinck Mysterie" verwerkt en zal je ook getest worden op je kennis van Gentse legenden.
"De Geheimen van Gent" wordt dagelijks georganiseerd op de Gentse Feesten, van 16 tot en met 24 juli.
Het spel gaat van start om 14.00 uur stipt, op het Woodrow Wilson Plein (voor het Administratief Centrum / bij de Stedelijke Bibliotheek) aan het Zuid.  Hier ontvangt iedere deelnemer een fotoboek met het hele dossier van de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters, het testament van Maeterlinck en de hiermee samenhangende moordzaak op Brocante Julos. Het spel eindigt omstreeks 19.00 uur bij de Dulle Griet op het Groot Kanonplein, met een ludieke apotheose.


Kostprijs: 16 € per persoon, fotoboek inbegrepen.


Theatrale StadsWandeling: Het Maeterlinck Mysterie
Tickets Uitbureau: hier!
Op 11 januari 1895 ontmoet Maurice Maeterlinck de liefde van zijn leven in een literair salon te Brussel. Georgette Leblanc heeft haar werk in de Opera van Parijs opgegeven om op te treden in de Munstschouwburg, in de hoop zo de schrijver te kunnen ontmoeten die ze adoreert. Die avond zet ze alles op alles om hem, uitgedost als Cleopatra, te veroveren... en maken ze een afspraak voor een rendez-vous, in Gent.
Georgette arriveert met de trein, die dan nog vlakbij de woning van Maurice passeert, aan de Frère Orbanlaan. Ze stapt af in het Zuidstation, want Sint-Pieters bestaat nog niet. Maurice wacht haar op, neemt haar mee naar het begijnhof, naar het Duivelsteen en de Sint-Baafs, naar het Gravensteen... en uiteindelijk ook naar zijn bed.Gedurende deze Theatrale StadsWandeling maken we vanop de eerste rij mee hoe Maurice Maeterlinck voor Georgette de gedichten leest die hij al heeft geschreven of nog zal schrijven. Het wordt ook duidelijk waarom zijn meesterwerk Pelléas et Mélisande eigenlijk een stuk is over Gentse legenden, waarin Gerard de Duivel en het Duivelsteen een centrale rol spelen. En uiteraard staan we even stil bij het liefdes- en levensverhaal van de actrice en de Nobelprijswinnaar Literatuur 1911, die haar uiteindelijk in de steek zou laten voor een veel jongere actreuse.We kunnen dat alles perfect doen, omdat auteur Patrick Bernauw en acteur Anton Cogen er nu eenmaal voor gezorgd hebben dat ook de geest van Georgette Leblanc wel heel letterlijk onder ons vertoeft... Zowel Bernauw als Cogen zijn Maeterlinck-fanaten en speelden al sinds het prille begin van hun samenwerking, twintig jaar geleden, met het idee ooit "iets" te doen met Maeterlinck. De Gentse Feesten 2011 en de honderdste verjaardag van zijn Nobelprijs Literatuur leken hiervoor een uitstekend uitgangspunt.


Deze zowel ludieke als poëtische stadswandeling waarop u alleen het onverwachte mag verwachten, wordt dagelijks georganiseerd op de Gentse Feesten, van 16 tot en met 24 juli.
U gaat van start om 14.30 uur stipt, op het Woodrow Wilson Plein (voor het Administratief Centrum / bij de Stedelijke Bibliotheek) aan het Zuid. Daar treedt u op geheel magisch-realistisch verantwoorde wijze in de voetsporen van Monsieur Maurice en de mooie Georgette, en volgt u ze door een andere en toch zeer herkenbare wereld, waarin feeërieke fantasieën tot leven komen, en met ludieke intermezzi. Eindigen doen we volstrekt cultureel correct, artistiek hoogstaand en dramatisch verantwoord bij het Groot Kanon, ook bekend als de Dulle Griet.
Kostprijs van al dit fraais: 13 € per persoon.

Detectivespel / Stadsspel: Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven?
Tickets Uitbureau: hier!

In 1934 werd uit de Sint-Baafskathedraal van Gent het onschatbare paneel de Rechtvaardige Rechters gestolen uit het wereldberoemde Lam Gods van de Gebroeders van Eyck. Het paneel is nog steeds niet terecht…
Geleid door een fotoboek met het hele dossier van 'de stoutmoedige diefte' gaat u individueel, als duo, in een trio of met een heel team op speurtocht naar de verdwenen Rechters. Op uw route zult u een onderzoek instellen op de plaatsen die een rol spelen in het verhaal, u zult een tipgever opsporen en diverse denk-, doe- en creatieve opdrachten tot een goed einde moeten brengen. Slaagt u er bijvoorbeeld in een ware Da Vinci Code te breken? De persoon die, of alle leden van het team dat de meeste opdrachten weet te vervullen binnen de gestelde termijn, ontvangt - of ontvangen - een mooie prijs!
Dit stadsspel combineert het ontdekken van de stad Gent met allerlei - ook ludieke - praktijkopdrachten, een reality detective met een spannende en waar gebeurde thriller... en u houdt er tegelijk nog een mooie stadswandeling aan over, ook!

 

“Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven?” is gebaseerd op de boeken die Patrick Bernauw aan het onderwerp wijdde, dat wel eens "het Vlaamse Monster van Loch Ness" wordt genoemd. En ongetwijfeld zult u ook de auteur zelf, in levende lijve, op uw pad vinden. Misschien wel als tipgever!... Het spel wordt overigens geleid door Ineke Bernauw, dochter van.Het stadsspel wordt georganiseerd op zaterdag 16, zondag 17, donderdag 21, zaterdag 23 en zondag 24 juli. Het start telkens met een spelbriefing, waarbij iedere deelnemer een fotoboek ontvangt, om 15.00 uur op het Woodrow Wilson Plein ("de Zuid"), voor het Administratief Centrum en bij de Stedelijke Bibliotheek. Het eindigt 3 uur later bij de Dulle Griet, op het Groot Kanonplein.
Kostprijs (fotoboek per deelnemer inbegrepen): 12 €
Reserveren: enkel aan de Uitbureau balie, Kammerstraat 19 in Gent
Tel.: 09/233 77 88
(tussen 10u00 en 12u30, en van 13u30 tot 18u00)

Fax: 09/233 66 01

E-mail: tickets@uitbureau.be
Uitbureau Gent
Zie ook: Gentse Feesten

Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie