Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
29.3.11

Wichelen: Dat is Kludde!Kludde is een kwelgeest die verschillende gedaantes kan aannemen. Soms wordt hij beschreven als een monsterlijke zwarte hond die alleen op zijn achterste poten loopt, maar hij kan ook de gedaante van een grote zwarte kat of een reusachtige zwarte vogel aannemen.

De kwelgeest houdt zich meestal schuil onder bruggen of in holle bomen. Hij komt alleen ’s nachts tevoorschijn. Wandelaars kunnen dan de rammelende ketting horen, die hij rond zijn linkerenkel moet dragen.

Vaak springt Kludde een nietsvermoedende voorbijganger in zijn of haar nek. En dan moet die hem dragen, voor de rest van de nacht, op de rug. Wanneer de dag weer aanbreekt, verdwijnt Kludde weer.

Kludde staat bekend als een onoverwinnelijke kwelgeest. Als men hem ontmoet, kan men niet aan hem ontsnappen. Toch zijn er enkele verhalen bekend waarin hij werd verslagen. In Wichelen zou een vrouw ooit een doek in zijn bek geworpen hebben om hem af te schudden. En de volgende dag bleek een jongeman uit het dorp vezels van dat doek tussen zijn tanden te hebben, zodat de dorpsbewoners hem herkenden als Kludde.

In Wichelen bestaat er zelfs een heus Kluddepad!


Geen opmerkingen: