Berlare: De Zwarte MadamEeuwenlang zwoegden “turfstekers” van de ochtend tot de avond bij wat toen nog een bocht van de Schelde was, in Berlare. De turf die ze opgroeven uit de moerassige grond, gebruikten ze zelf als brandstof, of verkochten ze. En de putten die ze achterlieten, liepen langzaam vol water. Sommige van die putten werden leeggepompt, zoals het Berlaars Broek. Maar het Overmeers Broek groeide uit tot een heus meer: het Donkmeer.


Uiteraard spookten er rond zo’n grote plas vlakbij de Schelde water- en andere geesten rond. Een van hen was de Zwarte Madam, die gewoonlijk opdook aan het veer naar Appels. Zij was zo’n beetje een combinatie van een kwelgeest en een gewoon spook. De Zwarte Madam ging altijd gekleed in een zwarte kapmantel, en ze dook ook altijd op aan de overkant van het water.

“Over ’t meer!” riep ze dan. “Zet mij over ’t meer! Ik wil over ’t meer!”

Maar als de veerman naar de overkant roeide om haar in zijn veerboot “over ’t meer” te zetten, loste ze bij zijn aankomst altijd op in het niets…
Foto's: embee - uit het stadsspel "De Spoken van Brugge"
 


Een stadsspel geheel voor u georganiseerd:
Een stadsspel met een doe-het-zelf pakket:
Wij maken ze ook op uw maat, voor uw stad of gemeente!

Misschien een ideetje voor een teambuilding spel 
bij het Donkmeer in Berlare? 


Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie