Waalse Gemeenschap op zoek naar de Schat van de Tempeliers | ArcheoNet Vlaanderen


Mogelijk bevindt de Schat van de Tempeliers zich sinds 1308 op een veld in Ellezelles (Elzele), op een boogscheut van Ronse. Minister van Openbare Werken Benoît Lutgen heeft zijn administratie opgedragen zich klaar te houden om archeologische opgravingen uit te voeren. Geen grap; meerdere historici beweren immers dat het geheim van de Tempeliers verborgen ligt op de site Blanc Sourchet in Ellezelles. Een lokale filoloog, Rudy Cambier, heeft de denkpiste opnieuw in de belangstelling gebracht na het ontcijferen van de middeleeuwse tekst ‘Les Centuries’. In die tekst verhaalt Yves de Lessines, een prior van de abdij van Cambron, de poging van drie mannen om de Orde van de Tempeliers te redden.
“Het is in Ellezelles dat deze mannen hebben gekozen om zich te ontdoen van het meest dierbare bezit van de Tempeliers”, benadrukt Rudy Cambier. De tekst heeft het in feite over zeven verschillende routes, die alle naar Ellezelles leiden. “Op een bepaalde dag”, zo vertelt Cambier, “heeft een Engelsman de site afgezocht met een metaaldetector. Hij kon 21 duidelijke signalen traceren. ‘Les Centuries’ heeft het over 21 tonnen waarin de schat zat verborgen, maar de Engelsman had geen weet van die tekst”, vervolgt Cambier, die een boek over het onderwerp schreef.
Lees meer:
Waalse Gemeenschap op zoek naar de Schat van de Tempeliers | ArcheoNet Vlaanderen

Reacties

Anoniem zei…
het is nu 2019...
Wat is er gebeurd tot nu toe? is dit weer een dood spoor?

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie