Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag hier vrijblijvend een offerte aan!
28.5.10

Jette: De geest van de rollende tonIn het klooster van Jette verbleef een non die zopas haar vader verloren had. Op zekere dag vond zij, wandelend op de binnenplaats, een ton die steeds maar om haar heen rolde en bleef rollen. Ze greep er een paar maal naar, maar de ton ontsnapte telkens. De volgende dagen dook de ton opnieuw op en daarom besloot de non aan de pastoor te vragen wat dit te betekenen had.
'Luister,' sprak de pastoor ernstig. 'Als je de ton nog eens ziet, vraag dan: in de naam van God, wie ben je?'
'O, maar dat durf ik toch niet, hoor!' antwoordde het nonnetje. 'Zou u dat voor mij willen doen, meneer pastoor?'
'Nee,' zei de pastoor. 'Je moet het zelf doen.'
De non vroeg ook aan haar medezusters dit voor haar te doen, maar geen van de andere nonnen zag de ton over de binnenplaats rollen. Dus raapte het arme nonnetje al haar moed bij elkaar en riep: 'In de naam van God! Wie ben je?'
Een galmende stem antwoordde: 'Ik ben jouw ongelukkige vader, voor wie je sedert zijn dood niet meer gebeden hebt! Als je elke dag slechts drie Onzevaders zou bidden, zou ik misschien nog in de hemel kunnen komen!'
Het nonnetje was zeer geschokt. Stilletjes keerde ze naar haar kamer terug, waar ze dadelijk begon te bidden. Iedere avond, vele maanden lang, bleef ze drie Onzevaders bidden voor haar overleden vader.
Op een nacht werd er op haar deur geklopt. Voor haar stond een man die een wit licht verspreidde en als twee druppels water op haar vader leek.
'Je gebeden hebben mij in de hemel geholpen,' zei hij. 'Dank je.'
Toen verdween hij.Het spook is Lynn van Royen, de spookfoto's zijn van Marc Borms (www.embee.be) en maken deel uit van de fotozoektocht Het Mysterie van Mons, een stadsspel in de serie Mysterieus België.
Geen opmerkingen: