Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag hier vrijblijvend een offerte aan!
4.5.10

Farciennes... en zijn vampiersIn 1851 besluit de eigenaar van het kasteel van Tergnée-Farciennes, op een paar kilometer van de Belgische stad Charleroi, de wankele muren van de slotkapel neer te halen. Hiervoor moest ook het koorgedeelte afgebroken worden en werden de graven van de vroegere kasteelbewoners geschonden. Arbeiders haalden in totaal vijf geheel vermolmde doodskisten boven, waarin vijf volwassenen en drie kinderen werden aangetroffen. Hun povere resten waren vastgepind aan de bodem van de kisten, als waren het vlinders in een doosje. Een enorme houten spie – 68 centimeter voor de volwassenen, 49 voor de kinderen – stak door de ribben ter hoogte van het hart en drong nog ver door in de onderliggende grond. De arbeiders waren met verstomming geslagen en hielden drie grote spieën bij. In één ervan stonden een omega en het cijfer 3 gegraveerd.

Het archeologisch museum van Charleroi kreeg deze bewijsstukken in zijn bezit, maar door diefstal of slordigheid verdwenen ze uit de verzameling... Nu goed… Wellicht kent u ook wel de legende die vertelt dat, als er ter hoogte van het hart een nagel of een paaltje wordt aangetroffen in een stoffelijk overschot, dit aan een vampier moet hebben toebehoord, die zijn of haar afschuwelijke onsterfelijkheid kwam voeden met het bloed van de levenden.

De kasteelheren –en dames van Farciennes zouden dus vampieren geweest zijn? Mmm… best mogelijk. Genealogische opzoekingen, uitgevoerd na de opgraving, hebben immers aangetoond dat er een bloedverwantschap bestaat tussen de heren van Farciennes en een duister geslacht uit Valachy. De vroegere eigenares van het kasteel, de prinses van Longueval, was namelijk de schoonmoeder van graaf Karel-Jozef van Bathyani, die onder zijn vele voorouders Vlad Drakul telde.

De vampier – ook wel lemuur, striga of Nosferatu genoemd – komt vooral voor in het oostelijke bekken van de Middellandse Zee en de Donaulanden: Hongarije, Roemenië, Bulgarije. Het zijn levende doden. Hun onschendbaarheid in het graf maakt hen tot vampieren, die enkel kunnen vernietigd worden door verbranding of door het slaan van een spie in het hart, nadat ze werden onthoofd.

Gelooft u nog steeds niet in vampiers? Nee? Herinner u dan de wijze woorden van Bram Stoker, de geestelijke vader van ‘Drakula’. Hij schreef: ‘De macht van de vampier berust op het feit dat weinigen geloof schenken aan zijn bestaan.’

2 opmerkingen:

Troy zei

Iemand die denkt te weten wat vampirisme echt is en wie en wat we zijn,,,,raad ik aan is deftig te gaan zoeken,,,,lees boeken,,,stop internet verhalen te sprokkelen,,,die zijn bijna allemaal fake.
Wij zijn geen duistere wezens,,,we hebben niks te maken met Dracula,,,nosferatu,,,etc....
We betaan al duizenden jaren en zijn absoluut niet streekgebonden.
Alle verhalen over vamps zijn mythes en folklore,,,echte vampieren haten gezegdes zoals,,,,schrik van knoflook,,,het kruisbeeld dood,,,etc,,,,
Vroeger staken ze houten priemen door het hard omdat (in het bijgeloof) zogezegd levende doden ronddwaalden, ze groeven de kist boven,,,zagen bloed uit de mond komen maar wisten toen nog niet dat een pas dode bloed uit de mond stulpt door het ontbindingsproces,,,iemand die in deze moderne tijd dat nog niet weet,,,sorry dan,,,we leven momenteel in 2010.
Die houten staken of priemen gebruikte men destijds gewoon om de dode vast te pinnen omdat ze dachten dat ze nu niet meer uit hun kist zouden komen.

Ik ben een psy-vamp half sang.
Voor meer informatie kan je bij terecht.
Ik ben zoals u ,,,normaal,,,geen Dracula-figuur.

Greetz,,,,Troy,,,

Anoniem zei

Ik denk niet dat ze bestaan waarom heb ik ze dan nog nooit gezien zouden ze ook zulke tanden hebben en de drang naar bloed eeuwenoud zijn onsterfelijk wel dat zou ik wel eens willen zien ze zeggen dat ze ijskoud zijn maar toch gaat me zoektocht voort mss uit nieuwschierigheid mss omdat ik weet dat er iets is ik weet het niet maar ik wil het weten mss kan jij me helpen