Belgische Codebrekers in Mittenwald: Zeg het met een bloem!


Gisteren verstuurde het Belgisch-Nederlands-Slowaakse Onderzoekscollectief Ysa Pastora onderstaand persbericht naar alle relevante media in Nederland en Vlaanderen. De afgelopen week hebben wij EenVandaag herhaaldelijk, De Volkskrant en de VRT Nieuwsdienst eenmalig, gewezen op hun verantwoordelijkheid. Mochten er in de nabije toekomst nog meer onsmakelijke toestanden aan het licht komen, dan kunnen deze media instituten alvast niet beweren dat zij het niet geweten hebben. De omerta terzake begint ondertussen wel bijzonder onfris te ruiken.Met dank aan Ignace Lepage, www.codebrekers.be
Karl Hammer handtekent niet alleen de trailer voor zijn nieuwe boek
met de Tau/Irminsul, ze zit ook in de publireportages van EenVandaag. 


Op 12-06-15 titelde de Belgische krant De Morgen op de voorpagina: Nepjournalist ontmaskerd / De “nazischat” die niet bestaat. – In het kader van een tweepagina-artikel met als titel Schat aan verzinsels ontmaskerde “onderzoeksjournalist” Karl Hammer zichzelf als een man die ook liegt over zijn geboortejaar.


Het artikel van Jeroen De Preter brengt het verhaal van een Belgisch-Slowaaks-Nederlands onderzoekscollectief rond (schuilnaam) “Ysa Pastora” en met als woordvoerder de Belgische auteur van historische faction thrillers Patrick Bernauw. Dit collectief startte in januari 2015 de website www.rauna.eu waarop het verslag uitbracht over het onderzoek naar leven en werk van de Nederlandse onderzoeksjournalist, kunstfotograaf en voormalig video-editor van AVRO, Karl Hammer. In april gingen zij samenwerken met een Belgisch leraar elektriciteit en elektronica die gefascineerd is door vraagstukken, Ignace Lepage.
Afgelopen week publiceerden Ysa Pastora en Patrick Bernauw via de kleine digitale uitgever vzw de Scriptomanen De Hamer van Thor, het eerste boek uit een reeks van vier, met de resultaten van hun onderzoek. De Hamer van Thor heeft “de deconstructie” van het werk van Karl Hammer als onderwerp, of ook: het “debunken” van een hoax, waaraan grote media instituten als EenVandaag (AVROTROS) hun volle medewerking verleenden. Het door Karl Hammer en zijn uitgeverij Elmar goed georkestreerde consumentenbedrog werd mede in de markt gezet door de slordige journalistiek van De Volkskrant in Nederland en van Reyers Laat in België. Bovendien rijst de vraag of er achter deze feiten een nog ernstiger “verborgen agenda” schuilgaat.


Karl Hammer publiceerde met De tranen van de wolf (2007) en Gezocht: Codebrekers (2012) twee maal identiek hetzelfde boek over een gecodeerde partituur die naar een nazischat in het Beierse Mittenwald zou leiden. Een zekere Peter Schulz bezorgde hem alle informatie over een lading goud van de Reichsbank en diamanten van Hitler, bedoeld om de nazi-terreurgroep Werwolf te financieren. De rechterhand van Hitler, Martin Bormann, had de bergplaats versleuteld weergegeven in een partituur, die door ene ‘pastoor Otto’ in april 1945 naar partijboekhouder Franz Xaver Schwarz gebracht moest worden.
In 2012 gaven diverse media een ruim forum aan Karl Hammer, die eerst een beloning van €12.000 en vervolgens van $25.000 uitloofde, voor wie erin slaagde de code te kraken. Een eerdere poging in 2007-2008 om een hype te creëren met een beloning van €25.000 had gefaald, wat door Hammer ook toegegeven werd in De Volkskrant. In mei 2015 onthulden Ysa Pastora & Co. ten slotte dat onder meer Der Spiegel in 1996 al een verband had gelegd tussen Karl Hammer, de extreemrechtse activist Peter Schulz, naoorlogse Werwolf-cellen en de  NSDAP/AO. Dit is de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei/Auslands-Organisation van de Amerikaanse neonazi Gary Lauck uit Lincoln, Nebraska.Hoewel De Hamer van Thor reeds werd gepubliceerd, doen er zich in deze zaak dagelijks nieuwe ontwikkelingen voor, te volgen op www.rauna.eu. Heel wat mysteries blijven vooralsnog onopgehelderd: bijvoorbeeld waarom Karl Hammer-Kaatee eigenlijk Karl Hammer werd en zijn geboortejaar van 1959 naar 1969 veranderde. Maar ook hoe Ysa Pastora erin slaagde de code te kraken en op die manier een nazi heiligdom vond in Mittenwald. Deze Irminsul speelt om een of andere tot dusver nog onverklaarde reden een belangrijke rol in leven en werk van Hammer. Als we mogen afgaan op de trailer, speelt de Irminsul zelfs een centrale rol in zijn nieuwe boek The Seat of Francis/De Zetel van Franciscus.
Hoe Ysa Pastora de code brak, zal in het najaar van 2015 gereveleerd worden in een tweede boek, De Mysteries van Mittenwald. Waarom de publicatie van De Zetel van Franciscus sinds de onthullingen van Ysa Pastora al een paar keer verdaagd werd, blijft evenwel onduidelijk.

OP HET WEB:
Schat aan verzinsels, De Morgen 12-06-15
De diamanten van Hitler, EenVandaag 11-12-12
Raadsels rond de tranen van de wolf, EenVandaag 27-11-13
De schat interesseert me niet, wel het verhaal erachter, De Volkskrant 12-12-12
De verborgen diamanten van Adolf Hitler, Reyers Laat 13-12-12
Gesunde Barbaren, Der Spiegel 1996

Over het georkestreerde consumentenbedrog vanIndiana Brownie, aka Karl Hammer, en zijn uitgeverij ElmarOverigens ben ik van mening dat EenVandaag, de VRT Nieuwsdienst en De Volkskrant hun verantwoordelijkheid moeten opnemen, en verslag uitbrengen over feiten in plaats van over de fictie van Indiana Brownie.sitestat

Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie