Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag hier vrijblijvend een offerte aan!
13.3.12

Jan De Lichte en de Bende van de Boon-Aparten op Gentse Feesten in het Hof van Mirakelen

Jan de Lichte

Uit Achter de schermen van de Sûreté Nationale
van Michel Duino:De vernietiging van de roemruchte Cour des Miracles was zijn werk. Het ging hier om een schilderachtige Parijse wijk, die een toevluchtsoord vormde voor alle misdadigers die de hoofdstad telde en asiel verleende aan ongeveer 30.000 bedelaars. La Reynie bedacht  een heel slimme methode om met deze wijk af te rekenen zonder al te veel leed of schade te veroorzaken.
Bij het krieken van de ochtend, op 10 maart 1668, hield hij halt voor de muren van de beruchte buurt, vergezeld van brandweerlieden, 150 soldaten van de wacht, een half eskadron gendarmerie, een commissaris en tien gerechtsdienaren. Onmiddellijk werden hij en zijn begeleiders met stenen bekogeld. Op de muren verschenen gewapende quasi-kreupelen; lichtekooien schreeuwden bedreigingen.
La Reynie liet zich niet van zijn stuk brengen. Hij dwong stilte af en kondigde aan: ‘Ik zou jullie voor deze opstand kunnen afstraffen, maar ik schenk liever vergeving. Ik zal drie bressen in de muren laten slaan, jullie kunnen daar ongemoeid door ontsnappen. De twaalf laatst overblijvenden zullen boete doen voor jullie allen.’
Deze woorden veroorzaakten een enorme deining. De kreupele lieden verdwenen van de muren, het geschreeuw klonk plotseling anders. Twintig minuten later was de Cour des Miracles uitgestorven. Manken renden nog harder dan acrobaten, blinden zagen plotseling waar ze lopen moesten, doofstommen maakten een lawaai als een oordeel.
La Reynie lette niet op deze zielige figuren. Hij opende het vuur op de krotten en de hutten, liet de muren rondom de wijk met de grond gelijk maken, en zo restten aan het eind van de dag slechts puin en as van deze broedplaats van misdaad en losbandigheid...
          

 


Tijdens de Gentse Feesten 
zal www.parnassus.be omgetoverd worden
tot een heus Hof van Mirakelen 
voor Jan De Lichte 
& zijn Bende van de Boon-Aparten.

 

Geen opmerkingen: