Lamorteau: Waar Louis XVI en Marie Antoinette zouden overnachten...
Tijdens de Franse Revolutie was het zo gepland dat Louis XVI en Marie Antoinette, op de vlucht voor de revolutionairen, een onderkomen zouden vinden in het huis van de heer Franque. Achter de kerk van Lamorteau vindt u dit huis, dat de geschiedenis van Frankrijk had kunnen bepalen... als de vlucht van het koningspaar niet anders was verlopen dan voorzien.

Men vertelt dat de Franse koning hier verwacht werden door de deer Franque, die een speciale kamer had voorbehouden voor zijn hoge gasten. Maar Louis XVI en Marie Antoinette werden onderweg aangehouden, in Varennes... en later onthoofd.
Meer informatie over dit dorp van legenden, met onder meer een prachtige fotoreportage: hier!

Zie ook: Het Fortuin van de Bourbons / Nostradamus in Orval.

  • Jacky Blancquaert meldt via FaceBook dat die overnachting niet zeker is, maar dat de "ex-capitaine de Franque" op een of andere manier tot het vluchtplan behoorde. Om de zoveel mijlen moest de zware berlinekoets namelijk van paarden wisselen.

    "Een eeuw later vertelde de sjampetter van Lamorteau het verhaal van zijn voorvader-handlanger van de Franque, en de overlevering ...overleefde. Het huis de Franque werd gebouwd in 1780 en was mooi, groot en modern in 1791, maar voor de inzittenden van de berline waren er zeker drie kamers nodig, daarom mijn twijfel of die woonst wel groot genoeg was om heel de bende te logeren."

    "Het feit dat de Franque ooit officier was in het Frans leger (en ridder in de orde van Saint-Louis) versterkt de hypothese dat hij het eerste contact was op Oostenrijkse bodem, in die grensstreek. Daarom is van alle veronderstelde "geplande verblijfplaatsen" die eerste nacht in Lamorteau het meest geloofwaardig."

Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

02. Leonie, een korte biografie