Podcast Mysterieus België

Hees: Het Huis van Cilis / Neef Gerolf is een Weerwolf!

Opgetekend in 1989:
 
In het rustige Hees, in de Haspengouw, staat in de Pastorijstraat een witgekalkte hoeve, nummer 7, al sinds 1978 leeg. Geen wonder als je weet dat daar Cilis de Weerwolf heeft gewoond.
Cilis was een boerenknecht die op het einde van de negentiende eeuw leefde. Hij stond in de hele streek bekend vanwege zijn fabelachtige kracht. Toen sloot hij een pact met de Duivel en werd hij een weerwolf. Maar na enige tijd wilde hij zich opnieuw op het rechte pad wagen en probeerde Cilis zich uit de klauwen van de Boze los te wrikken. Hij ging naar de paters van Maastricht, om hulp te vragen.
"Neem het toverboek, Cilis," zei een pater hem, "dat je van de Duivel hebt gekregen. Bind het vast aan een lange stok. Ga op die manier langs de dorpen waar je ook als weerwolf bent doorgegaan, zonder één keer om te zien. Altijd rechtdoor moet je gaan, wat er ook gebeurt. Wees niet bang, ik zal bij je zijn."
Cilis deed wat hem opgedragen was. Achter ham aan liepen misschien wel duizend duivels. De ene duivel trok aan hem, de andere stampte naar hem of riep op hem. Toen Cilis in Eigenbilzen aankwam, kliefde een vurige koets met vier paarden bespannen door de lucht. Daar zat Satan zelf in. De Boze greep de stok, brak hem en nam zijn toverboek mee naar de hel.
Cilis was nat van het zweet. En de pater ook. Waar Satan de stok had geknakt, was die helemaal verbrand... 


Neef Gerolf is een weerwolf!
by: interactief


Een man die weerwolf wil of moet worden, trekt een gordel van wolfshuid aan en ondergaat zo een gedaanteverandering. Zodra hij de gordel aflegt, wordt hij opnieuw mens. Meestal kiest hij de nacht uit voor zijn duistere avonturen en wordt hij weer mens bij het ochtendgloren. Sommige weerwolven zouden hun pels ook onder hun huid gedragen hebben. Tijdens hun gedaanteverandering keerde hun huid dan binnenste buiten als een handschoen.
Men kan weerwolf worden van nature uit, omdat men de drang in zich voelt zijn wolvennatuur uit te leven of omdat men de jongste van zeven zonen is. Maar men kan ook weerwolf worden als gevolg van zwarte kunsten of omdat men zijn ziel aan de Duivel heeft verkocht.
Lange tijd heeft men het geloof in weerwolven afgedaan als louter bijgeloof, ontstaan tijdens gure winteravonden, wanneer horden wolven bij de stadsmuren huilen van de honger, maar in Hees weet men blijkbaar wel beter...


Een Legende van Lagelande / Fantastisch Vlaanderen.

Het kindergedichtenproject "Legenden van Lagelande" van jeugdschrijver Patrick Bernauw wordt ook doorgetrokken naar de Jeugdboekenweek, met als thema "Fabeldieren" ("dieren" is ook het thema van de Jeugdboekenweek), en naar het hele schooljaar. Samen met de auteur en de animatiefiguurtjes van Compagnie de Ballade een Tekenfilmgedicht schrijven en maken, en live brengen op het schoolfeest... Een boek, een dvd, een cd, een website met de creaties van uw school... het kan allemaal!

 Eventueel kun je Patrick Bernauw ook uitnodigen om bij jou op school een workshop "kindergedichten schrijven" te geven (voor kinderen 3de graad basisschool), een Tekenfilmgedicht te maken, met de hele basisschool een Poëzie FlashMob in scène te zetten, enz...


Alle info: info@inter-actief.be

Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

05. De moord op koning Albert