Gedichtendag 2012: Fantastisch Vlaanderen


Programma Jongeren (secundaire school)
& Volwassenen:
 
Poëzie Flash Mob / Dichters in Tegenstroom


Keizer Karel zei ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging, een uitspraak die danig tot de verbeelding sprak van de magiër Cornelius Agrippa. Tot zijn verbijstering moest hij vaststellen dat de zon, in Vlaanderen bijvoorbeeld, wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. 

Om dit te verhinderen, construeerde Agrippa het Robotje Agaat – hij was zijn tijd nu eenmaal ver vooruit – die iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische incantatie. Op 26 januari 2012 valt Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, zodat het risico niet denkbeeldig is dat de wereld vergaat op 21 december 2012 – datum ook waarop de fameuze Maya kalender het voor bekeken houdt. 

Gelukkig is het op 26 januari 2012 Gedichtendag… en misschien kan poëzie wel de wereld redden! Want wat we nodig hebben, zijn minstens 1221 dapperen die op 26 januari de taak van Computer Agaat overnemen, en de magische incantatie in kwestie op bezwerende wijze reciteren. 

Organiseer dus nu
in uw bibliotheek, (secundaire) school, 
boekhandel, café & restaurant, museum & bedrijf… 

een Poëzie FlashMob  
“omdat anders het licht uitgaat”


Schrijf in voor de Poëzie FlashMob met een eenvoudige mail (zie hieronder) en vervolgens door overschrijving van 15,90 euro op een rekeningnummer dat je zult ontvangen. Wij bezorgen je daarna, in hoge resolutie en via een link (waar je ze kunt downloaden), een instructievideo + de clip met de magische incantatie. Deze kun je gebruiken om op Gedichtendag 26 januari 2012 een FlashMob te organiseren, samen met je bezoekers, leerlingen, klanten,...  (Een flashmob is een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doen en daarna weer snel verdwijnen.)


Neem foto's of maak een filmpje van de FlashMob, bezorg ze ons in jpg (foto) of op een link (YouTube) en wij zetten de beste inzendingen op de blogs van initiatiefnemer Patrick Bernauw, Mysterieus België en Compagnie de Ballade. Alle inzenders ontvangen, als dank voor bewezen diensten, een virtueel geanimeerd poëziepakket "Dichters in Tegenstroom", met bijdragen van François Villon (die sterft van dorst bij de fontein), Nobelprijswinnaar Literatuur 1911 Maurice Maeterlinck, Rudi De Smet (naar aanleiding van het Louis Paul Boonjaar 2012) en Patrick Bernauw. Een deskundige jury, samengesteld door producent vzw de Scriptomanen, zal ten slotte ook een winnaar kiezen, die daar bovenop een zeer concreet poëtisch toemaatje ontvangt.

Bestellen, boekingen, meer info,... via de mail. Hierlangs kunt u Patrick Bernauw ook bij u op school, in de bibliotheek of vereniging uitnodigen voor een workshop "Poëzie FlashMob" of "Poëzieclip maken". 

 Programma Kindergedichten 
(Basisschool):

Keizer Carolus van Kokanje stelde ooit dat in zijn rijk de zon nooit onderging, een uitspraak die danig tot de verbeelding sprak van Clement de Kluizenaar, de grootste tovenaar uit de Duistere Middeleeuwen (zo genoemd omdat het elektrisch licht nog niet was uitgevonden). Tot zijn verbijstering moest hij vaststellen dat de zon in Lagelande wel degelijk onderging… en op een dag misschien niet meer zou opstaan, omdat de maan voor altijd haar plaats had ingenomen. 

Om dit te verhinderen, vervaardigde Clement het Robotje Agaat dat iedere ochtend weer de maan moest verjagen met een magische bezwering. Op 26 januari 2012 valt het Robotje Agaat echter onherroepelijk zonder stroom, en daarom zoeken wij nu een manier om haar taak verder te zetten. Zorg jij ervoor, geholpen door een magische bezwering,  dat het licht niet uitgaat... en wel voorgoed?
Wat we nodig hebben, zijn minstens 1221 dapperen die op 26 januari 2012 de taak van Robotje Agaat overnemen, en zoveel positieve energie opwekken, dat Lagelande op zijn minst weer voor 1221 jaar kan worden verlicht. 

Kan poëzie de wereld redden?  We hopen van wel! Organiseer nu met jouw school in jouw dorp of stad en op 26 januari Gedichtendag een heuse "Poëzie FlashMob" (= een groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomen, iets ongebruikelijks doen en daarna snel weer verdwijnen). Doe mee aan de "KinderGedichtenDag: FlashMob Onder Stroom", stuur ons een mailtje, schrijf 15,90 euro over op een rekeningnummer en ontvang een link waarop je twee animatiefilmpjes in hoge resolutie kunt downloaden op je eigen computer(s) en laptop(s).

Het ene filmpje is de "instructievideo" waarin het concept aan de kinderen wordt uitgelegd:

KinderGedichtenDag FlashMob "Onder Stroom", 2012. Kindergedichten workshop. Tekenfilmgedichten maken.

De tweede clip is eigenlijk een tekenfilmgedicht, met de "magische bezwering". Hiermee kunt u de FlashMob in de klas voorbereiden. Het kindergedichtenproject "Legenden van Lagelande" van jeugdschrijver Patrick Bernauw wordt ook doorgetrokken naar de Jeugdboekenweek, met als thema "Fabeldieren" ("dieren" is ook het thema van de Jeugdboekenweek), en naar het hele schooljaar. Samen met de auteur en de animatiefiguurtjes van Compagnie de Ballade een Tekenfilmgedicht schrijven en maken, en live brengen op het schoolfeest... Een boek, een dvd, een cd, een website met de creaties van uw school... het kan allemaal! Schrijf je ter gelegenheid van Gedichtendag in voor het "Project Fabeldieren 2012", dan betaalt u slechts 53 euro, en ontvang samen met de 2 clips "Onder Stroom" ook 6 clips van het "Project Fabeldieren 2012".

 Eventueel kun je Patrick Bernauw ook uitnodigen om bij jou op school een workshop "kindergedichten schrijven" te geven (voor kinderen 3de graad basisschool), een Tekenfilmgedicht te maken, met de hele basisschool een Poëzie FlashMob in scène te zetten, enz...


Alle info, boekingen & bestellingen:
lagelande@inter-actief.be

Reacties

Mysterieus België

Van A tot Z: Sagen, mythen, legenden, sterke verhalen, geheimzinnige geschiedenissen, historische mysteries, feiten en fictie van Aalst tot Zwevezele, van Arlon tot Wéris! Wij organiseren voor u een stadsspel, GPS-spel, stadswandeling, detectivespel, fotozoektocht in Mysterieus België met 1 spelleider, met diverse performers, of in een doe-het-zelf pakket, in het Nederlands, Frans of Engels! Vraag via info@inter-actief.be vrijblijvend een offerte aan!
Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

07. De Franse Kroonprins

Nieuw "blackout poetry" project rond Kasteel van Verdoemenis in Aalst

02. Leonie, een korte biografie