Podcast Mysterieus België

Wéris: Het Belgische Stonehenge


De streek rond Wéris, bij Durbuy en Barvaux, gelegen tussen de Ourthe en de Aisne, wordt wel eens het Belgische Stonehenge genoemd, vanwege de talrijke prehistorische megalieten die men er aantreft. Je struikelt hier over de "menhirs" (letterlijk: "lange stenen") waarvan de functie of betekenis nog steeds onduidelijk is, maar die doorgaans worden beschouwd als gedenksteen of cultusmonument. En je vindt hier ook aardig wat "dolmens" (Bretoens voor "stenen tafel") of "hunebedden". Deze grafmonumenten  dateren op zijn minst van een paar millennia voor Christus en bestaan uit een of meer platte dekstenen, ondersteund door een aantal rechtopstaande exemplaren. Volgens esoterische vorsers als Paul de Saint-Hilaire is er evenwel meer aan de hand: in zijn boek Raadselachtige Ardennen beschrijft hij ze als een "prehistorische sterrenwacht", die opgericht werd lang voor er sprake was van de pyramiden.

Rond stenen als de Pierre Haina, de Lit du Diable (Duivelsbed) of de Pas-Bayard bestaan verscheidene merkwaardige legenden en tradities. Zo is de Pierre Haina of witte menhir (3 meter hoog) wellicht door een mensenhand gehouwen. Het woord "haina" is Keltisch en betekent "Steen der Ouden", die nog steeds elk jaar ritueel witgekalkt wordt, bij elke lente -en herfstequinox. Hij zou volgens de traditie een hol bedekken dat recht naar de hel leidt - het middelpunt van de aarde - en waaruit de duivel van tijd tot tijd tevoorschijn komt om kwade daden te verrichten en de heksensabbat voor te zitten. Op een goeie dag was Satan nogal gehaast: hij gooide de menhir om en slaagde er niet meer in hem op te richten. De toegang tot de hel werd versperd en zo was de Duivel gedoemd om machteloos door het land te dwalen. Wordt de Duivel daar wat moe van, dan gaat hij uitrusten op het Duivzelsbed, een steen die door zijn brandend lijf beetje bij beetje tot een bed werd omgevormd (al heeft men het in een ander verhaal over de "boussu curé", een goddeloos priester die door God in een steen werd veranderd). 

In het gehucht Pas-Bayard zul je ongetwijfeld ook, in de Drie Fonteinenstraat, het spoor vinden dat het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen achterliet op een blok van 2,40 bij 1,60 meter. Volgens de traditie heeft het paard daar zijn aanloop genomen om, in een enkele sprong, Durbuy te bereiken... dat tien kilometer verderop ligt.
  

Reacties

Unknown zei…
Hallo, Indien je meer wilt weten over het energetisch systeem van Wéris, kun je terecht op http://www.feoras.com

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Urban Legends in Mysterieus België

05. De moord op koning Albert