Podcast Mysterieus België

Eben-Emael: de Toren van Eben-Ezer



In de jaren 50 van de vorige eeuw bouwde pacifist, anarchist en paleontoloog Robert Garcet in Eben-Emael (bekend van het beruchte fort) een monument voor de vrede en tegen de oorlog. In en onder deze "Toren van Eben-Ezer" richtte de autodidactische kunstenaar, architect, schrijver, esotericus en filosoof ook het "Musée du Silex" op. Eén en ander was het gevolg van bewerkte vuurstenen die Garcet had gevonden, en waaruit hij meende te kunnen afleiden dat reeds in het Tertiair een menselijk ras op aarde leefde, het "Oude Volk". Hij beschreef zijn persoonlijke mythologie, in overeenstemming gebracht met zijn lezing van de Bijbel, in verscheidene boeken, waaronder de zesdelige Heptameron.

De Toren van Eben-Ezer bestaat grotendeels uit blokken vuursteen. Hij werd opgetrokken aan de rand van een helling en is vanaf het plateau 12,70 meter hoog. Alle proporties van het bouwwerk hebben een numerologische betekenis: het is dan ook geen toeval dat de toren zeven verdiepingen telt en vierkant is, waarbij de vier zijden van 12 meter zich richten naar het noorden, het oosten, het westen en het zuiden. Ronde hoektorens markeren de vier hoeken en worden elk bekroond met een uit beton gegoten beeld, dat telkens een van de gevleugelde cherubijnen voorstelt die de Apocalyps aankondigen: de Stier, de Mens (in de gedaante van een sfinx), de Leeuw en de Adelaar.
Een monumentale trap beklimt de heuvel, naar de hoofdingang. Aan de voet van de trap bevindt zich een cromlech of stenencirkel, bestaande uit twaalf stenen die exact op 3,33 meter van elkaar geplaatst zijn. De gebroken raket die tegenover de toren werd geplaatst, is het symbool van het pacifisme van Garcet. Op de toren zien we trouwens ook een gebroken geweer. Naast de voordeur vinden we zijn adagium, in steen gehouwen: "Aimer Penser Creér".

In het bos op de helling rond de toren zijn meerdere sculpturen van de hand van Robert Garcet te vinden. Hier worden ook regelmatig tentoonstellingen van verwante visionaire kunstenaars georganiseerd. In de toren vertonen de muren eveneens talloze schilderingen, reliëfs en kunstwerken zoals het twee meter hoge houten boek Het Evangelie volgens Matteüs.


Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Urban Legends in Mysterieus België

05. De moord op koning Albert