Meest recente aflevering van de podcast Mysterieus België

Podcast De 4 Heemskinderen en het Ros Beiaard

 


 


De sage, of legende, van de Vier Heemskinderen en het Ros Beiaard is stevig geworteld in Belgische bodem. In Dendermonde spelen zij de hoofdrol in een van oorsprong middeleeuwse ommegang, die elke tien jaar wordt georganiseerd. Maar Dinant pronkt dan weer met de beroemde Rocher Bayard, waar een hoef van het ros een rots zou hebben gespleten. (Een vloek van Karel de Grote zou de Vier Heemskinderen daar overigens ook in rotsen veranderd hebben, waarna het ros zich solidair verklaarde en zichzelf prompt eveneens deed verstenen.) 

Patrick Bernauw doet graag voor u hun enige echte verhaal uit de doeken. Het mag u niet verwonderen dat het om een enigszins oneerbiedige versie gaat. Patrick is nu eenmaal een Aalstenaar, en zoals bekend zijn “die van Aalst zo kwaad / omdat hier ’t Ros Beiaard gaat”. Waarbij met “hier” Dendermonde bedoeld wordt. 

Overigens moeten die van Dendermonde ook niet zo hoog van hun toren blazen. Het mooiste beeld van het Ros Beiaard staat in Gent, meer bepaald in het de Smet de Naeyer Park, en dat al sinds de Wereldtentoonstelling van 1913. Het is een beeld van Aloïs De Beule en Domien Ingels, en zoals u kunt zien op de cover van deze aflevering, blijft het nog steeds ten strengste verboden het Ros te voederen.

Tekst, stem & zang Het was al in de Middeleeuwen: Patrick Bernauw. Het lied Peird Totale werd gezongen door het kinderkoor Jetie van Compagnie de Ballade. Muziek van Fernand Bernauw. Geluidsregie, speciale effecten en montage: Antoine Derksen.

Reacties

Mysterieus België - Bol.com Top 10:

Populaire posts van deze blog

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

02. Leonie, een korte biografie

Nieuw "blackout poetry" project rond Kasteel van Verdoemenis in Aalst

De Moord op Albert I

Vertelwandeling, luisterboek, stadsspel Brugge: Het huis in de Spanjaardstraat

Workshop "stadsspel maken" met Patrick Bernauw

Stadswandeling / Stadsverhaal / Stadsspel Mechelen: Sir Gil

Dulle Griet Nikki Speed op de Gentse Feesten...

Onkerzele: Het Orakel Ontgraven