Podcast Mysterieus België

Wichelen: Dat is Kludde!



Kludde is een kwelgeest die verschillende gedaantes kan aannemen. Soms wordt hij beschreven als een monsterlijke zwarte hond die alleen op zijn achterste poten loopt, maar hij kan ook de gedaante van een grote zwarte kat of een reusachtige zwarte vogel aannemen.

De kwelgeest houdt zich meestal schuil onder bruggen of in holle bomen. Hij komt alleen ’s nachts tevoorschijn. Wandelaars kunnen dan de rammelende ketting horen, die hij rond zijn linkerenkel moet dragen.

Vaak springt Kludde een nietsvermoedende voorbijganger in zijn of haar nek. En dan moet die hem dragen, voor de rest van de nacht, op de rug. Wanneer de dag weer aanbreekt, verdwijnt Kludde weer.

Kludde staat bekend als een onoverwinnelijke kwelgeest. Als men hem ontmoet, kan men niet aan hem ontsnappen. Toch zijn er enkele verhalen bekend waarin hij werd verslagen. In Wichelen zou een vrouw ooit een doek in zijn bek geworpen hebben om hem af te schudden. En de volgende dag bleek een jongeman uit het dorp vezels van dat doek tussen zijn tanden te hebben, zodat de dorpsbewoners hem herkenden als Kludde.

In Wichelen bestaat er zelfs een heus Kluddepad!


Reacties

Muzikaal Moordspel Podcast in Mysterieus België

Luisterboeken Podcast

Populaire posts van deze blog

Over een DNA onderzoek op het bloed van koning Albert I in Marche-les-Dames... en wat het (niet) verklaart

Ligneuville: Monsieur et Madame Hawarden

Antwerpen: Brabo en Antigoon

Sint-Pieters Rode: Het Spookkasteel van Horst

De mysterieuze dood van Prins Boudewijn van België in 1891

Stad X - Stadsspel, Fotozoektocht, Quiz

Mechelen: De Geschiedenis van Opsinjoorke

Figy.be - Belgische Sagen, Mythen & Legenden

Urban Legends in Mysterieus België

De Moord op Albert I